Få hjälp med din benhinneinflammation

Om du känner dig stel när du har suttit stilla en stund, så kan du vara på väg att få benhinneinflammation. Tar du inte symptomen på allvar kan du snart ha en markerad smärta i skenbenet och får lägga fotbollsträningen på hyllan ett tag.

Vad är benhinneinflammation?

Runt ditt skelett sitter en tunn hinna, benhinnan, som i sig är väldigt smärtkänslig. Så smärtan du känner på framsidan, eller insidan, av skenbenet, beror oftare på överbelastning än på inflammation. På grund av detta är det en åkomma som drabbar nybörjare i högre utsträckning. Det är lätt att gå ut lite för hårt i början.

Vad du kan göra själv

Ofta går benhinneinflammation över av sig själv om du drar ner på mängden träning. Du kan också byta till en träningsform under en period som inte belastar dina benhinnor. Här är cykling och simning bra alternativ. Passa också på att se över din utrustning – är dina skor anpassade för det underlag du oftast spelar på eller behöver du kanske bättre stötdämpning.

När du behöver hjälp

Om du inte blir av med smärtan efter en tids vila, så kan det vara en bra idé att ta kontakt med en fysioterapeut eller naprapat. Exempelvis kan du få hjälp hos Naprapatlandslaget.