Viktigt för dig som satsar på fotboll

Det finns många yngre förmågor som har som dröm att någon gång få dra på sig den svenska landslagströjan eller någon speciell klubbtröja ute i Europa. Även om många unga främst spelar fotboll för att det är roligt, något som alltid bör ligga i fokus, finns det vissa som har en betydligt seriösare inställning till sin idrott än andra.Spela fotbollFör de yngre läsare utav er som har en intention att bli så bra som möjligt och möjligtvis därigenom få chansen att spela fotboll på heltid i vuxen ålder finns några konkreta tips som vi gärna delar med oss av. Några utav dessa har många utav er säkerligen hört förr, men det förändrar inte det faktum att de fortfarande är viktiga kuggar i det maskineri ni försöker bygga, och därför värda att än en gång belysas.

Balans och kroppskontroll

Som i de allra flesta sporter får du som har bra kontroll på din kropp stora fördelar även i fotboll. Det är helt enkelt omöjligt att göra de finter som krävs på en högre nivå, om du inte ens kan göra den typen utav rörelser utan boll.Gymnastiska övningar som att gå på händer, balansera på ett ben, eller liknande, kan hjälpa till att ge dig den balans och den kontroll du i slutändan måste besitta för att kunna klara av att spela fotboll på professionell nivå. Tänk på att det även är viktigt att vara smidig, det vill säga, glöm inte att stretcha efter hårda träningspass och att då och då genomföra övningar som hjälper till att hålla musklerna mjuka och rörliga.

Kondition och styrka

Inom fotbollens värld gäller det att vara snabb, skjuta hårt och att orka med alla de närkamper som en spelare får utstå. Här hjälper minst sagt din kroppsstyrka till, och en i princip otränad spelare har här svårt att ta plats, hur duktig man än är rent tekniskt. Det handlar om att skapa ett helhetspaket som på bästa sätt kan tackla alla de situationer som kan tänkas uppstå på planen och det gör du bland annat genom styrketräning för hela kroppen.En stark kropp behöver även uthållighet och kondition. Det spelar helt enkelt ingen roll hur stark du är, om du inte orkar hålla den styrkan uppe under 90 minuter (längden av en fotbollsmatch på seniornivå) och därför är det viktigt att lägga upp ett styrkeprogram där du har med övningar som även fokuserar på fler repetitioner och inte bara tyngd. Konditionen är också en nyckelfaktor då du som fotbollsspelare måste vara extremt löpstark.Det gäller med andra ord att ge dig ut i elljusspåret och skaffa dig en god och välfungerande sådan, hur tråkigt det än må kännas för stunden. Du kommer snabbt märka att den extra träning du lagt ner ger resultat, något som med all säkerhet kommer att betala tillbaka sig när du väl är i skarpt läge under match.

Bollvana

Sist men inte minst behövs tid med fotbollen. I ärlighetens namn räcker i de allra allra flesta fall inte den tid du får med bollen under dina utsatta träningstider med laget. Som spelare med sikte på spel i högre ligor behöver du därför spendera otaliga timmar med bollen på egen hand, eller egen fot, för att vitsa till det något.Tänk dig fotbollen som en förlängd del av dig själv och att du ej är hel utan den. Dribbla på väg till dina kompisar (se upp för bilar!), eller gör små och nyttiga övningar medans du ser på tv. Allt adderar upp till att göra dig till den bästa fotbollsspelare du bara kan bli, och i slutändan är det enbart du själv som sätter dina egna gränser (så länge du är fullt frisk).